avveckla ab och flytta utomlands

Avveckla aktiebolag för pension utomlands

2019-08-16

Det är viktigt att förstå att det finns regler för hur du kan bo i utlandet men bedriva verksamhet i Sverige. Om du inte vill flytta företaget utomlands så bör du fundera på om du ska avveckla aktiebolag eller driva det vidare från Sverige. Det första alternativet kan vara det bästa om du vill se fram emot en lugn pension utan huvudbry om skatter.

Avveckla aktiebolag för att flytta utomlands

Då pensionen närmar sig så kan det vara så att du inte ser någon mening med att behålla ditt ab. Du kan då sälja ab för att avveckla det. Det är enkelt att avveckla aktiebolag på detta vis. Någon annan kommer ju att sköta hela likvidationen åt dig. Då blir du fri att göra det som du helst vill göra då dagarna är lediga.

Flytt av företag kan bli komplicerat

Det är inte alltid så enkelt att flytta ett bolag till ett annat land. Även om det är ett EU-land du flyttar till så måste du vara mycket noga med att göra detta i enlighet med konstens alla regler. Det får inte uppstå frågor omkring var näringsverksamheten egentligen bedrivs.

Om du inte vill vara fullt skatteskyldig i Sverige så ska du se till att ingen verksamhet kan uppfattas som att den bedrivs från Sverige. Det här kan vara svårt då du kanske jobbar en hel del via nätet. Tänk på att det inte kan finnas styrelsemedlemmar som jobbar från Sverige om du vill hävda att ingen verksamhet sker på svensk mark.

Bilda nytt bolag inom Europa

Om du väljer att flytta till ett EU-land så kan det enklaste vara att bilda ett nytt bolag i det nya landet. Därefter så väljer du att överlåta ditt svenska bolag till ditt utländska. Här är det tillåtet att tillämpa underprisöverlåtelse. De betyder att du sätter priset i enlighet med det ursprungliga värdet.

Om du gör detta så behöver du inte skatta i Sverige. Men du måste förstås jobba vidare med din verksamhet. Det var kanske inte tanken med att flytta utomlands till pensionen så det kan finnas skäl till att välja att avveckla aktiebolag.

Du ska komma ihåg att regelverket för att flytta bolag utomlands kan upplevas som minst sagt snårigt. Om du väljer att flytta bolaget med dig hellre än att likvidera så ska du se till att få hjälp. Det är synd att missa viktiga punkter och sedan bli straffad för detta.

Sluta jobba på riktigt

Det kan ju vara dags att sluta jobba på riktigt. När du har ett vilande bolag som du inte likviderar så funderar du alltid på vad som borde ske med bolaget. Det är klart att du kan välja att låta det vila tills du har bestämt dig men det kan innebära en onödig kostnad som du slipper om du likviderar nu med snabbavveckling.


Etiketter:
Sidor:
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se