ska du tävla utomlands behövs läkarintyg

Behöver du läkarintyg för tävlingar utomlands?

2021-07-20

När det ska tävlas i löpning, kampsport och annat i utlandet kan det vara så att du måste visa ett läkarintyg för att få vara med. I vissa länder är det till och med lag på läkarintyg för tävlingar. Om du ska resa till länder som Italien eller Frankrike för att tävla i någon sport bör du kolla upp detta. Du kan ordna med läkarintyget i Sverige.

Hur vet du om du behöver läkarintyg för tävlingar?

Till att börja med bör du se på instruktionerna för tävlingen som du vill delta i. Det bör framgå om du som svensk deltagare ska komma med ett läkarintyg för tävlingar och vad som kommer att göra intyget giltigt. Undersök om det är så att arrangörerna själva ordnar med detta på plats.

Om du inte kan få undersökningen och intyget i utlandet i samband med tävlingen bör du boka in en kontroll på en klinik som kan detta. De ska kunna hjälpa dig med läkarintyg för tävlingar av olika slag så att du kommer redo för evenemanget.

Vilka sporter kräver läkarintyg?

Läkarintyg för tävlingar kan krävas för en rad olika sporter. Det vanligaste är att du måste ha den här typen av intyg då du ska springa maraton in ett annat land. Maraton är krävande event och de som arrangerar vill för det mesta veta att alla som är med är fysiskt kapabla. Det skapar större säkerhet.

 

Andra tävlingar som kräver läkarintyg kan vara:

  • Kampsporter som MMA
  • Iron Man
  • Bil-race
  • Båt-race

Olika sporter har olika krav. Det är till exempel så att MMA-tävlingar kan kräva att du har ett läkarintyg som visar att du har testats för HIV och Hepatit. I övrigt ser man på saker som hjärt- och lunghälsa.

Vad kostar läkarintyg för tävlingar?

Det här beror givetvis på var du får din undersökning utförd och vad som ska ingå i den. Det är normalt med en kostnad på omkring tusenlappen. Ibland kan det bli lite dyrare om du måste ta särskilda blodprover eller kanske röntga.

Det viktigaste är att du får ett läkarintyg för tävling som godtas. För att få det måste du undersökas av en klinik som kan reglerna för det sportevent som du ska vara med på. Se till att ha med dig all information du har så att det går att fastställa vad som ska undersökas.

Ta hand om intyget i Sverige

Det kan vara en fördel att få läkarintyget av en svensk klinik hellre än att försöka boka in undersökningen utomlands. När du tar hand om detta innan avresa till utlandet vet du ju att allting är klart. Då slipper du stressa och försöka förstå hur du ska hitta rätt klinik i landet där du ska tävla.


Etiketter:
Sidor:
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se