intyg från läkare för tågförare

Bör du magasinera läkarintyg för järnväg innan du reser?

2020-07-04

Då du ska flytta utomlands en kortare period men inte kommer att ha en permanent bostad i Sverige under tiden är det klokt att ha någon form av magasinering för sådant som du inte tar med dig. Om du till exempel har ett läkarintyg för järnväg som du behöver när du kommer tillbaka bör det finnas på en plats där det inte kommer bort. Digitalt eller rent fysiskt.

Ditt läkarintyg för järnväg

Kanske hade du planerat att jobba som tunnelbaneförare när du plötsligt behövde resa utomlands under en längre period. Om du vet att du när du kommer tillbaka kommer att behöva intyget för att få jobbet är det viktigt att det finns på en plats där det inte förloras.

Nu är det förstås viktigt att förstå att ett läkarintyg för järnväg inte håller för evigt. Det här intyget krävs av de som jobbar som:

  • Tunnelbaneförare
  • Spårvagnsförare
  • Pendeltågsförare
  • Ledare av spårtrafik
  • Ansvariga för fordon och spår
  • Spårarbetare

Saken är den att de här arbetsrollerna kräver regelbundna hälsoundersökningar. Om du är borta i ett år eller mer och sedan kommer tillbaka för att börja jobba vid järnvägen igen är det inte säkert att ditt intyg fortfarande gäller.

Det här intyget är mycket viktigt eftersom det påverkar hur säker järnvägstrafiken är. Den som får ett läkarintyg som gör det möjligt att jobba med järnvägstrafik bevisar med detta att han eller hon har den syn, hörsel och färgseende som krävs för att klara av arbetsuppgifterna.

Vad är god magasinering av värdepapper?

Visst kan ett läkarintyg för järnväg ses som ett värdefullt papper. Det är viktigt för den som vill få eller behålla sitt jobb. Men det betyder inte att det måste förvaras på samma plats som värdepapper för egendomar.

Du behöver alltså inte magasinera ditt intyg i ett kassaskåp. Det är trots allt ett personligt papper som bara du kan använda. Ta en titt på vilket datum intyget gäller för. Om du ser att det kommer att vara giltigt när du kommer hem och vill börja jobba inom järnvägen igen ska du lägga det på en säker plats.

Utan bostad i Sverige kanske det innebär att du väljer att magasinera detta intyg hos föräldrar eller vänner. Men var noga med hur du väljer. Om du ska lägga ett sådant viktigt papper hos någon annan ska du vara säker på att det inte kommer bort då du är utomlands.

En digital kopia

Den bästa magasineringen av intyg är den digitala. Om du kan få en digital kopia av intyget är detta det allra enklaste. Då är det bara att se till att du har ditt läkarintyg för järnväg i din mejl och kanske på en minnesticka. På så vis kan du vara säker på att fortfarande ha det då du kommer hem och vill söka jobb inom järnvägen igen.


Etiketter:
Sidor:  Magasinering
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se