En fläkt till utlandsflytten

Likvidation för företagare som vill flytta utomlands

2025-02-16

Utlandsflytten innebär inte så sällan en helt ny start i livet. Men när du äger ett företag i Sverige så kan flytten vara en process som dessutom inkluderar en avveckling av bolaget. Om du ska sköta likvidation av företag samtidigt som du tar hand om dina flyttplaner så finns det saker att tänka på. Både ekonomiskt och praktiskt.

Låt oss ta en titt på vad du bör vara medveten om för att det ska bli lite enklare att lägga ner bolaget och starta ett nytt liv utomlands.

Förstå mer om grunder och alternativ för likvidation

Det är viktigt att börja med att förstå processen för likvidationen. Med likvidation menas att ett företag avslutas och att alla tillgångar omvandlas till likvida medel. Målet är att du betalar av skulder och sedan fördelar överskottet till ägare. Om du är den enda ägaren är det som blir över efter skatt det du kan ta med dig till ditt nya liv utomlands.

Två typer av likvidation:

  1. Frivillig likvidation där företaget avvecklas till följd av beslut från ägare om detta. Detta är det vanligaste när man kan betala av skulder och sköta likvidationen i enlighet med den vanliga processen.
  2. Tvångslikvidation när företaget inte kan betala sina skulder. Det är Bolagsverket eller en domstol som beslutar om detta.

Alternativa sätt att avveckla bolaget på

Du kan också fundera på om du vill sälja eller genomföra en fusion. Om du tänker fortsätta med verksamheten i ett annat land så kan en fusion med ett utländskt bolag vara en möjlighet. Försäljning av företaget kan också vara en möjlighet om verksamheten har ett värde på marknaden.

Förbered ekonomin och gör upp en budget

Likvidationen kan ta tid och även kosta pengar. När du flyttar utomlands så innebär det också kostnader. På grund av detta bör du tänka igenom och skapa en budget som är detaljerad. Denna budget bör ta hänsyn till alla kostnader som du behöver beakta när du förbereder din ekonomi för de kommande veckorna och månaderna.

Kostnader vid en likvidation är:

  • Administrativa avgifter som tas ut av Bolagsverket och revisorer. Om du säljer bolaget för avveckling så kommer det också att kosta pengar.
  • Skatt på eventuella vinster som uppstår vid likvidationen är också en kostnad. Du bör även ta en titt på reglerna för kapitalvinstbeskattning för att inte få jobbiga överraskningar längre fram.
  • Skulder och leverantörer ska också hanteras för att du ska kunna klara av avvecklingen.

Planera för utlandskostnader

Du bör förstås även planera för dina utlandskostnader. Saker som flyttkostnader, boende, transport och din etablering i ett nytt land är inte gratis. Du bör ha ett kapital som täcker minst ett halvår av boendekostnader och försörjning såvida du inte har ett jobb eller annan inkomst från start.

Juridiska förberedelser inför flytten

Det är inte bara likvidationen som ska skötas på lagligt vis. Du måste också säkerställa att dina personliga och juridiska skyldigheter är uppfyllda. Detta rör saker som skatter och deklarationer där det kan bli tal om kapitalvinstbeskattning till följd av överskott vid likvidation.

Om du ska flytta till ett land som Sverige har dubbelbeskattningsavtal med så är det också något att kika på. Det kan ju vara något som gör att du minskar eller helt undviker dubbel beskattning. Om du flyttar permanent kanske du måste skicka in blanketter till Skatteverket för att informera om din flytt och avsluta din skatteplikt i Sverige.

Mental och social förberedelse

Att lämna ett land och ett företag handlar inte bara om juridik och ekonomiska förändringar. Detta kommer också att vara en emotionell förändring för dig. Du bör förbereda dig för sociala och kulturella skillnader i det nya landet. Tänk igenom vad du ska göra när du saknar familj, vänner och kollegor.

Du kan också ansluta dig till nätverk med andra svenskar som har flyttat till samma land. Där kan du få stöd och hjälp med praktiska frågor som att hitta boende och att anpassa dig till den nya miljön.





0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se