flytta utomlands och sälja ab

Ska du sälja ab när du flyttar utomlands?

2021-04-10

En utlandsflytt innebär många förändringar. För dig som driver ett företag kan det kännas svårt att skiljas från verksamheten. Ska du sälja ab när du flyttar utomlands eller finns det andra vägar att gå. Det kan vara väl värt att tänka på i god tid så att du hinner med en avveckling eller överlåtande av bolag om detta kommer att krävas.

Sälja ab eller ta med det utomlands

Utöver att sälja ab finns ju valet att flytta företaget utomlands. Det här gör svenskar då och då, och det är inte särskilt svårt inom EU. Det som kommer att avgöra om du kan ta med dig din verksamhet är ju hur pass lokalt förankrad den är.

I vissa fall går det kanske att fortsätta att driva en lokal verksamhet med anställda som du kommunicerar med från utlandet. Kanske finns det barn eller vänner som kan tänka sig att ta över och hjälpa dig med att sköta företaget.

Om du tänker ta med dig bolaget istället för att sälja det eller driva vidare i Sverige bör du lära dig allt som gäller för detta. Många gånger kan det betyda att du ändå måste sälja ab i Sverige för att lägga ner det. Därefter drar du igång ett nytt bolag i utlandet som gör samma sak.

Det går ju att meddela kunderna om nya uppgifter och att sköta betalningar från det land som du kommer att flytta till. Rådgör med andra som har gjort detta för att bli medveten om fallgropar du vill undvika.

När flytten är för en kortare tid

Beroende på hur din verksamhet ser ut är det kanske inte nödvändigt att sälja ab för en kortare flytt utomlands. För ett sabbatsår är det ju inte säkert att du måste lägga ner ditt bolag. Då kanske det snarare blir tal om att ta en paus och du ser dig om efter magasinering av utrustning då du inte har lokaler för den under tiden i utlandet.

För en kortare tid utomlands kan det tyckas bli för besvärligt att sälja ab och då kanske du låter det vara vilande. Särskilt om det rör sig om en mindre verksamhet utan anställda som du i stort sett sköter från ditt hem.

Om du inte kommer att ha tid att jobba med verksamheten från utlandet kan den vänta på dig tills du kommer tillbaka igen. Det är också en möjlighet.

Sälja bolaget så att andra kan driva det

Sist men inte minst kan du ju förstås sälja ab för att låta andra driva det. Du kanske inte är säker på när och om du kommer att komma tillbaka. Då kan det här bli en bra lösning som friar dig från allt jobb och tankar om ditt bolag.


Etiketter:
Sidor:
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se