sälja aktiebolag

Ska du sälja aktiebolag utomlands?

2022-05-14

Inför utlandsflytten kanske du funderar på att flytta med företaget eller att sälja det. Men har du tänkt på att du kan sälja aktiebolag utomlands? Faktum är att många väljer att vända sig till utlandet för att sälja sina verksamheter i Sverige. Det är en möjlighet som är väl värd att se lite närmre på.

Går det att sälja aktiebolag utomlands?

Det är inte alls omöjligt att sälja aktiebolag utomlands. För det mesta så är det så att man kan sälja varje bolag i Sverige på en internationell marknad. Det går att genomföra försäljningen i likhet med hur du hade sålt bolaget i Sverige.

Om du känner att ditt ab skulle kunna vara av intresse för internationella verksamheter så kan det vara klokt att få hjälp av en företagsmäklare som jobbar med kontakter i fler länder. Ett stort nätverk av intressenter kan sätta dig i kontakt med de som skulle kunna köpa ditt ab nu.

Med hjälp så kommer du över hinder som olika språk och olika företagskultur. En mäklare som kan den internationella marknaden kan se till att du kan sälja aktiebolag utomlands utan att ta några risker.

Är det värt att sälja bolaget till andra länder?

Idag har svenska företag ett gott rykte i andra länder så det finns ett visst grundintresse att luta sig mot. Om du själv har tid och lust kanske du kan ta tag i försäljningen i det land som du ska flytta till. Då finns du ju själv på plats och kan ta samtal och diskussioner med personer som är intresserade.

Det kan mycket väl vara värt att sälja aktiebolag utomlands för det kan innebära att du får ut mer för det. Ibland är det så att svenska företag värderas högre på den internationella marknaden än vad de värderas på den svenska.

I utlandet kan det också finnas fler köpare. Det är inte mindre viktigt då det är av högsta vikt för dig att sälja ab till rätt köpare. Du får fler att välja från när du ser på intresset för ditt bolag rent globalt.

Vad innebär det att sälja ab internationellt?

I grund och botten är det ju samma process som när du säljer ditt bolag i Sverige. En sak måste du dock tänka på. Det kan ta lite längre tid när du säljer ab utomlands. Men om vi tänker oss att du vill sälja bolaget i det land som du nu kommer att flytta till så kanske det inte blir så mycket mer tid då du finns på plats för möten.

En annan sak du måste beakta är att juridiska avtal för försäljningen måste anpassas. Man kommer också att behöva se på vad som gäller för skatter som blir aktuella. Det här kan en mäklare med god insikt i internationella företagsförsäljningar hjälpa till med.

Om du själv ska delta i förhandlingar är det också bra att du tänker på hur dessa ska se ut. Det kommer inte att bli samma sak som att mötas med svenska företagsledare. Om du inte har så god erfarenhet av kultur och ton på internationella möten kan det återigen vara värt att få professionell hjälp av en företagsmäklare som guidar dig.

Hur ska du fatta beslutet?

Det gäller att se på fördelar och nackdelar. Om du kan få ut mer av att sälja aktiebolag utomlands så är det klart att det finns anledning till att beakta detta. Men betänk också vad det kommer att kosta att få hjälpen av en mäklare. Det är inte säkert att det blir så mycket mer pengar för dig i slutänden.

Det kanske är bättre att räkna med några returresor till Sverige för att få försäljningen av bolaget klart på egen hand. Alternativet är att du själv på plats i det land som du flyttar i sköter processen. Se på minus och plus och gör en utvärdering. Ju mer du vet, desto lättare blir det för dig att fatta rätt beslut för dig och ditt bolag.


Etiketter:
Sidor:
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se