gasol grill

Ta jobbet med dig eller avveckla aktiebolag?

2024-01-17

Nuförtiden så är det ju inte så svårt att ta med sig jobbet till ett annat land. Men om du driver ditt eget bolag så kanske du fundera på att avveckla aktiebolag inför utlandsflytten. Vi ska se lite närmre på hur det kan fungera att fortsätta driva bolaget från ett annat land med hjälp av de digitala verktyg som finns idag.

Avveckla aktiebolag eller fortsätta driva det

Om du fortsätter driva din firma från utlandet så har du ju fortsatt en inkomst såväl som en känsla av förankring. För många så kan just känslan av att fortfarande ha en tillhörighet och ett jobb att gå till vara något som gör det lite lättare att vänja sig vid ett annat land och en annan kultur.

Så du kanske ska ta med dig jobbet hellre än att avveckla aktiebolag då du ska flytta utomlands för en längre eller kortare tidsperiod. I sådant fall måste du ta reda på hur du flyttar företaget utomlands rent regelmässigt vad gäller skatt.

Goda skäl till att ta med bolaget utomlands är:

Din livskvalitet kan förbättras

Det spelar ingen roll om du ska flytta utomlands för att du vill ha mer sol eller för att din partner måste omlokalisera och du kommer med. Med ett jobb som du tar med dig så kan din livskvalitet förbättras i det nya landet.

Expandera till nya marknader

Om möjligt så kanske du kan utveckla ditt företag och expandera till den marknad du flyttar till. När du bor i landet så har du ju mycket bättre förståelse för dess marknad. I detta läge så kan internationell expansion bli mycket mer realistisk och du kan utföra den på ett strategiskt vis.

En annan fördel med att börja driva företaget från ett annat land är att det kanske finns personer i landet som har talanger som kan tillföra något nytt till din verksamhet. Detta kan vara allt från teknik och tillverkning till konst.

Du stannar kvar i Sverige online

Bara för att du flyttar till ett annat land så betyder det inte att du klipper banden med Sverige. Faktum är att du fortsatt kan vara närvarande online. På nätet håller du kontakt med dina kunder och du fortsätter att sälja.

Du kan jobba med:

  • Virtuellt kontor – Allting fungerar som vanligt och samtal förs med telefon eller chatt. Du kan fortsätta jobba som från din hemstad online.
  • Smarta plattformar – Med Zoom, Slack och Asana så går det att jobba som ett team med de som blir kvar i Sverige såväl som med nya medarbetare.
  • Molntjänster – Med molntjänster som Google Drive och Dropbox så kan alla som du jobbar med komma åt viktiga filer. Detta drar ner på problem som kan uppstå när det sker geografiska förändringar inom ett företag.
  • Digital marknadsföring – När du jobbar med digital marknadsföring så måste du inte befinna dig i Sverige. Kanske kan du förbättra denna bit så pass att det verkligen inte kommer att löna sig att avveckla aktiebolag på grund av utlandsflytt.

Vilka utmaningar kommer du att stöta på?

Det finns förstås utmaningar med att ta med sig ett företag utomlands. Vi har nämnt det där med regler och skatter. Detta måste du ha full koll på när du vill ta med dig verksamheten och jobba online med den.

Tänk också på det där med tidszoner. Om du fortsätter att jobba mot den svenska marknaden men flyttar till en land i en annan tidszon så kan det innebära vissa hinder. Då gäller det att schemalägga möten på ett smart sätt och se till att support fungerar som vanligt även då du ligger och sover.

Om du ska utveckla och expandera i landet du flyttar till är det förstås också viktigt att du gör din research. Du måste förstå kulturella skillnader och lära dig mer om hur du eventuellt behöver justera din tjänst eller produkt för att passa den lokala marknaden.

Några tips för en smidig företagsflytt

Innan du flyttar permanent kanske du kan spendera lite längre tidsperioder i landet som du tänker driva din verksamhet för. Ta reda på hur det hela kommer att fungera rent tekniskt. Var också noga med att jobba med stark kommunikation.

Kanske behöver du har fler nyhetsbrev, webbseminarium och liknande för att hålla god kontakt med dina kunder såväl som med anställda som blir kvar i Sverige.


Etiketter:
Sidor:  Flytta företaget utomlands
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se