Ta med däcken eller lämna hemma?

Vad ska man göra med friktionsdäck då man flyttar utomlands?

2017-04-03

Det finns mycket att tänka på då man ska flytta utomlands. Bilen är bara ett exempel på sådant som man måste ta hand om i god tid så att man inte får problem med förvaring då man väl flyttar. Om man vet att det kommer att röra sig om en kortare tidsperiod så kan man ju välja att låna ut bilen eller att parkera den i ett garage. Om det även finns friktionsdäck för vintersäsongen så kan dessa kanske förvaras i bilen eller tas om hand om av en bra däckverkstad. I och med att vinterdäck tar upp en hel del plats så är det inte så dumt att ha en plan för vad man gör med dessa innan man flyttar.

Ska friktionsdäcken följa med flytten?

Leksaksbilen går bra att packa med sig när man flyttar men hur gör du med friktionsdäcken till din bil? 

 

Ta med friktionsdäck eller inte…

Det kan förstås vara så att man flyttar till ett land där man kommer att använda bilen. Flyttar inom Skandinavien är ett gott exempel på detta. I sådant fall så vill man förstås få med sig friktionsdäck och då bör de finnas med på flyttlasset tillsammans med annat som också kommer att förvaras i garage när man väl kommer fram. Det man ska betänka här är att det kostar att ta med sig mer än vad som behövs. Om det är så att däcken utan dubbar ändå börjar bli slitna så kan man ju fundera på att sälja dem, eller kanske på att kasta för att köpa nya i utlandet.

Om du flyttar till ett land där man inte behöver vinterdäck så är det ju onekligen onödigt att ta med sig dessa. Det här kan låta som en självklarhet men då man har mycket att stå i inför flytten så kanske man helt glömmer att tänka på saker som väglag i det nya landet. Detta trots att man planerar att ta med sig bilen.

Det kan vara klokt att se hur mycket man skulle kunna sälja vinterdäcken för eller om det finns intresse av att få dem som present. Det här kan vara en bra lösning då man inte vill få så mycket med sig. Det är ju bättre att däcken kommer till användning i Sverige än att de ligger och ruttnar bort i en källare som kanske är lite för fuktig för att passa till den här typen av förvaring.

Lämna däcken i gott förvar

Om man har tillgång till ett förråd eller garage så kan man förstås lämna däcken i förvar hemma i Sverige. Kanske finns det någon i familjen som inte har något emot att friktionsdäcken får bo i deras garage under några års tid. Nu ska man betänka att det måste röra sig om god förvaring. Man ska också se till att däcken rengörs innan man förvarar så att smuts och salt som ligger på gummit inte förstör det under tiden då de inte används.

Om du väljer att lämna däcken till en däckverkstad så ska du också ta reda på att de kommer att sköta däcken på rätt sätt. Det är ju knappast värt det att betala pengar för att dina friktionsdäck ska förvaras på en verkstad om du får de tillbaka i sämre skick. Nu kan man förstås räkna med att seriösa däcktjänster har förråd med de förhållanden som krävs för att friktionsdäcken ska hålla sig i gott skick under den tid då man inte använder dem.

Stöldrisk

Det finns förstås en risk för att friktionsdäcken som du lägger undan i ett förråd stjäls då du är utomlands. Det här kan vara en anledning till att välja att förvara de på en professionell däckverkstad där man har ett fullgott inbrottsskydd samt försäkringar som gör att du ersätts om tjuven skulle ta sig in. Att lägga däcken i ett förråd hos en granne är inte bara en risk vad gäller däckens skick utan också vad gäller stöld så det ska man betänka då man planerar förvaring för friktionsdäck för den tid man kommer att bo utomlands.

0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se