sälja bolag som är vilande

Sälja bolag som är vilande

2019-07-02

Ett verksamt bolag kräver stor uppmärksamhet. Antingen så får du flytta med det utomlands eller så får du sälja bolag till någon som kan driva det vidare i Sverige. Men vad gör du om ditt aktiebolag är vilande? Det kräver ju inte så stor uppmärksamhet. En gång per år så kommunicerar du med revisor och Skatteverket. Det kan du ju lika gärna göra från utlandet nu när det är så lätt att sköta kommunikation via nätet.

Sälja bolag som är verksamt

När det gäller det verksamma företaget så finns det god anledning till att försöka sälja det. Om du vet att du inte kommer att ha tid för verksamheten utomlands så är det inte bra att ta den med sig. Var ärlig och inse att du kanske inte kan jobba mindre så som du tänker dig. Att kombinera studier med jobb som du sköter online låter som en dröm men är inte alltid det.

Kanske finns det någon som vill ta över. Det behöver inte bli så svårt om det rör sig om en verksamhet som innebär flexibilitet. Men tänk på hur dina kunder kommer att reagera då du säljer verksamheten och deras uppdrag till en annan person.

Ibland så är det bättre att avsluta verksamheten på ett fint sätt. Du kan ju återuppta kontakten med kunderna vid senare tillfälle om du vill dra igång igen. Då är det bättre att ditt bolag lades ner hellre än att du börjar konkurrera med den som du sålde till.

Avveckla ett vilande bolag

Det vilande bolaget existerar på papper. Det behöver skötas om på så vis att du varje år ska sköta bokföringen. Skatteverket vill veta varför bolaget är vilande och så länge som du har en god förklaring så får du behålla din F-skattsedel.

Om du bara ska bo utomlands ett eller två år så kan du ju låta bolaget förbli vilande. Men då du vet att det kan bli mer så är det klokt att sälja aktiebolaget för att avveckla det. Det här går snabbt så du behöver inte oroa dig för att du inte skulle hinna med innan flytten.

Fokusera på din tid i utlandet

Något som kan vara bra att tänka på är att ditt bolag kan ta upp en hel del av din tankekraft. Detta trots att det är vilande. Om du är helt klar med bolaget efter att ha sålt det så kan du ägna all din uppmärksamhet åt livet i utlandet.

Det här kan också ge dig en känsla av frihet att planera framåt. Det kan ju vara så att du vill stanna längre utomlands. Det blir lättare om du inte har ett bolag som väntar på dig i Sverige.


Etiketter:
Sidor:
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-31900
www.0371.se